Selecteer een pagina

Studenten van de ICT-opleiding van ROC van Twente hebben de afgelopen weken ouderen geholpen met de iPad. Niet alleen hebben de ouderen geleerd hoe ze om moeten gaan met een iPad, ook hebben ze geleerd hoe websites werken en hoe ze moeten mailen en skypen. Het project duurde zes weken. De studenten van ROC van Twente in Almelo hebben twee ochtenden per week lesgegeven aan de ouderen.

“Voor Burgerschap moesten we de ouderen een cursus geven. Het leek me een mooi idee, want je leert omgaan met oudere mensen en je leert de ouderen de digitale wereld ontdekken.” vertelt Georgina Hekman, eerstejaarsstudent van de ICT-opleiding. “Ik vond het hartstikke leuk om te doen. De ouderen vertellen heel veel over hun eigen leven en het is heel leuk om met ze te werken.”

Voor de ouderen was het nog even wennen. “Sommige ouderen vonden het lastig, anderen hadden er minder moeite mee. Het verschilde heel erg per persoon.” Georgina moest elke week een andere oudere begeleiden op de iPad en computer. De één begrijpt het sneller dan de ander, bij sommigen was er meer uitleg nodig. “Over het algemeen was het prima te doen en het was vooral erg gezellig.”

Begeleiding

De studenten werden begeleid door hun studieloopbaan-begeleider. Daarnaast was er voor de ouderen ook begeleiding door Avedan en Scoop. Dit zijn instellingen die ouderen begeleiden en helpen, zodat zij actief mee kunnen doen in de samenleving. “Zij hebben de cursus geregeld en wij, de jongeren, waren dus de cursisten. De begeleiders van Scoop en Avedan vonden het ook een heel leuk idee.”

Georgina vond het een bijzondere en leuke ervaring. “Je ziet ouderen ineens vanaf een heel ander standpunt. Ze zijn ook allemaal heel verschillend. Sommigen zijn wat ouderwets, anderen totaal niet.” Doordat de studenten steeds met andere ouderen werkten hoorden ze veel verschillende verhalen. “Op een gegeven moment leer je de ouderen ook echt kennen. Dat is wel echt heel leuk.”

Niet alle ouderen gaan vanaf nu actief bezig op de iPad. Een aantal ouderen die de cursus van de studenten heeft  gevolgd, is wél actiever op de iPad. “Over het algemeen hebben ze er veel van geleerd en ze vonden het jammer dat het afgelopen was.”

Nieuwe cursus

De nieuwe cursus voor ouderen start op 25 september. Een nieuwe klas ICT-studenten zal de ouderen dan gaan begeleiden. Het wordt weer een project van zes weken waarin de ouderen twee keer per week een ochtend les krijgen van de studenten.