Selecteer een pagina

En dan is het zo ver. Na al dat harde werken op school mag je eindelijk het vak in. Je hebt een stagebedrijf gevonden en leert de kneepjes van het vak. Maar het vinden van de juiste stageplek kan soms lastig worden. De ene student heeft de stageplekken voor het uitkiezen en de andere student kan maar niet de juiste plek vinden. Waar ligt dit aan? Kunnen we hier iets tegen doen?

Stages in overvloed

Per sector verschilt het hoeveel stageplekken er beschikbaar zijn. In de sector techniek op het ROC van Twente in Hengelo liggen de stages voor het oprapen. Frans Konst is daar de team coördinator van de afdelingen precisietechniek en middenkader enginering werktuigbouwkunde. Hij vertelt: ‘We hebben een bedrijvenbestand waar 400 tot 500 bedrijven in staan. Het komt regelmatig voor dat we bedrijven moeten teleurstellen omdat al onze studenten al een stagebedrijf hebben uitgezocht. We hebben geen enkel probleem om onze leerlingen te plaatsen’. Bedrijven in de techniek sector werken maar al te graag samen met het ROC van Twente. Uit deze samenwerking kunnen veel nieuwe werknemers ontstaan. Het is een win-winsituatie. Door het grote aanbod bedrijven worden de studenten kritischer. Ze gaan kijken hoe lang het reizen is, of ze een vergoeding krijgen en of de werkzaamheden aansluiten aan hun wensen.
Toch zit er ook een nadeel aan het hebben van zoveel stagebedrijven. Door het tekort aan werknemers zoeken bedrijven veel stagiaires. Helaas zijn er niet genoeg stagiaires om deze plekken te vullen en moedigen ze de studenten aan om met de opleiding te stoppen zodat ze fulltime kunnen werken. ‘Dat soort bedrijven bieden wij geen leerlingen meer aan. Wij vinden dat een leerling zijn of haar school eerst af moet maken’, pleit Konst.

Het is niet altijd even makkelijk

Toch zijn er ook sectoren waarbij het vinden van een stageplek wat moeilijker verloopt. Wendy van Dijk is BPV-coördinator van de sector Mode&Textiel en weet hier alles van af. ‘In de creatieve sector is het wat lastiger om een stageplek te vinden.
Vaak moeten onze studenten het dan ook verder weg zoeken zoals in het westen’. Sommige studenten kiezen er ook voor om in het buitenland stage te lopen. ‘Hiervoor moet je natuurlijk wel stevig in je schoenen kunnen staan’, aldus van Dijk. Voor de studenten die een lintstage lopen en geen volle week werken is het lastiger om naar het westen of een ander land te gaan.
De studenten in deze sector zoeken zelf naar een stageplek. Dit bedrijf moet wel geaccrediteerd zijn. Hier krijgen ze wel de nodige hulp bij. Zo worden er lessen besteed aan het maken van een cv en het schrijven van een sollicitatiebrief.

 

Het proces van het zoeken naar een stagebedrijf in de sector techniek:

 1. Stage-coördinator stuurt een mailtje naar bedrijven om te vragen of ze stagiaires nodig hebben. Dit gaat over meerdere periodes. Kunnen zij een stagiaire gebruiken?
 2. De bedrijven die mee willen werken komen op een lijst te staan.
 3. Deze lijst gaat naar de studenten.
 4. De studenten schrijven een sollicitatiebrief
 5. Student gaat op sollicitatiegesprek
 6. Is er een klik? Dan kan de stageperiode beginnen!

Het proces van het vinden van een stagebedrijf in de sector Mode & Textiel:

 1. Er wordt een voorlichting gegeven aan de studenten.
 2. De studenten krijgen te horen waar ze moeten zoeken, hoe ze moeten zoeken en waar ze rekening mee moeten houden.
 3. Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan het maken van een CV.
 4. De studenten zoeken naar een passend stagebedrijf.
 5. Er wordt een passende sollicitatiebrief geschreven en verstuurd.
 6. Als het bedrijf interesse heeft wordt de student uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
 7. Als beide partijen positief zijn kan er een overeenkomst worden gemaakt.
 8. De POK wordt ondertekend.
 9. Nu kan de stageperiode beginnen!

Communicatie is alles

Natuurlijk zijn er ook veel overeenkomsten tussen alle sectoren. Wanneer je de stages voor het uitkiezen hebt of goed moet zoeken, er zijn bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Frans Konst en Wendy van Dijk hebben een aantal tips samengesteld waar iedere student baat aan heeft. Wees op tijd met het regelen van je stage. Zo heb je genoeg keuze en bedrijven kunnen dit ook waarderen. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat jij zoekt in een stageplek. Daarnaast, wees op tijd! Zo laat je aan je bedrijf zien dat je serieus bent en vergroot dit de kans op een baan wanneer je klaar bent met school. Daarnaast is communicatie erg belangrijk. Spreek je verwachtingen uit naar het bedrijf en laat hen dat ook doen. Zo voorkom je misverstanden. Als laatste tip, bel naar het bedrijf voordat je je sollicitatiebrief verstuurd om te vragen waar je hem naartoe kan sturen. Zo weten zij dat je deze gaat versturen en weet je dat je hem naar de juiste persoon stuurt.