Selecteer een pagina

We kennen het allemaal wel; het moment dat je moet gaan beslissen welke vervolgopleiding je wilt gaan doen na je middelbare schoolcarrière. Voor de een staat dit allang vast en voor de ander is het nog een speurtocht. Bij het ROC van Twente komen jaarlijks duizenden leerlingen voor een intakegesprek bij verschillende opleidingen. Hoe zwaar de intake is, verschilt per opleiding. Maar waarom is de intake bij de ene opleiding zwaarder dan bij de ander?
Femke en Moos volgen beiden een opleiding op het ROC van Twente. Ze hebben elk een intake gehad, maar het verloop van de intake verliep niet hetzelfde.

Femke in actie tijdens een survivalrun in Dinxperlo.

Sport en Bewegen

Femke volgt de opleiding Sport en Bewegen in Hengelo. Terugkijkend op haar intake moest Femke meedoen aan een sporttest gevolgd door een intakegesprek. “Mijn intakegesprek bestond vooral uit een aantal vragen. Het waren vragen die iedereen wel kan beantwoorden,” zegt Femke. Ze wist van tevoren al wel dat bij deze opleiding bijna iedereen werd aangenomen.

Podiumacademie

Moos tijdens de kerstshow “Kerst met Ballen” bij Metropool Enschede

Moos, die de opleiding Podiumacademie volgt, had een andere ervaring. “De Podiumacademie is niet een opleiding dat je zomaar kiest. Ik had er goed over nagedacht en heb zelfs een dag meegelopen, daarna heb ik mij aangemeld,” zegt Moos. Een aantal weken na zijn aanmelding mocht hij op intakegesprek komen. Daar moest hij van tevoren een auditie voorbereid hebben. Daarnaast werden er ook theorievragen gesteld. Na een tweede intakegesprek, werd hij aangenomen voor de opleiding. Het hielp natuurlijk wel dat Moos al getalenteerd is in de basgitaar. “Als je aan de opleiding Podiumacademie wil beginnen, moet je er natuurlijk wel wat talent voor hebben”, zegt Moos.

Toelatingseisen

Als je de intake van Femke vergelijkt met die van Moos staan ze eigenlijk recht tegenover elkaar. Waar Femke van tevoren al bijna wist dat het niet kon missen, heeft Moos een aantal weken in spanning gezeten. Maar hoe kan het dat er binnen opleidingen verschillende toelatingseisen worden gehanteerd?
“Er zijn maar een beperkt aantal opleidingen die eisen mogen stellen bij een toelating, Deze toelatingseisen worden vanuit de overheid vastgesteld,” vertelt mevrouw Lammersen. Zij is stafmedewerker bij team bijzondere instroom op het ROC van Twente en wordt ingeschakeld bij twijfel over een toelating.

Uitzonderingen

Wanneer mag een opleiding dan wel eisen stellen? Een belangrijke reden kan zijn dat als er te veel leerlingen worden aangenomen, er onvoldoende werkgarantie is. Ook moet er gedacht worden aan het feit dat er genoeg stageplekken beschikbaar moeten zijn voor de leerlingen.
Maar een opleiding kan ook met een intake bepalen of ze je wel of niet geschikt vinden voor deze opleiding. “Is er een twijfelgeval dan komt de student bij ons terecht.
We gaan dan samen kijken of de leerling er wel echt bij past,” vertelt mevrouw Lammersen. “Er zal dus altijd iets te vinden zijn op het ROC van Twente.”